Vad är kryptovalutor?

Bitcoin är inte bara den trendsättare som inledde en våg av kryptovalutor som bygger på decentraliserade peer-to-peer-nätverk, utan har också blivit en de facto-standard för kryptovalutor och inspirerat en ständigt växande armé av efterföljare och spin-offs.

Innan vi presenterar kryptovalutaalternativ till Bitcoin ska vi kort förklara vad vi menar med termerna "kryptovaluta" och "altcoin". Kryptovalutor är i stort sett virtuella eller digitala pengar i form av tokens eller "mynt". Vissa kryptovalutor har tagit sig in i den fysiska världen i form av kreditkort och andra projekt, men de allra flesta är fortfarande helt immateriella.

Termen "krypto" i kryptovaluta hänvisar till den komplexa kryptografiska teknik som möjliggör skapande och behandling av digital valuta och transaktioner i ett decentraliserat system. Kryptovalutor utvecklas vanligtvis som kod av ett team och innehåller mekanismer för utfärdande (ofta genom en process som kallas "mining") och andra kontroller.

Blockkedjebaserade kryptovalutor fungerar som en decentraliserad plattform som gör det möjligt för enskilda personer att utföra finansiella transaktioner mellan kollegor och ingå kontrakt. I båda fallen finns det inget behov av betrodda tredjepartsförmedlare som banker, finansmyndigheter, domstolar eller domare. Detta har potential att störa den befintliga finansiella ordningen och demokratisera finanserna. Kryptovalutor har vuxit exponentiellt under det senaste decenniet, med nya innovationer och ett totalt marknadsvärde på nästan 2 biljoner dollar.

Majoriteten av dagens kryptovalutor härstammar från Bitcoin i en eller annan form. Bitcoin har öppen källkod och en censurresistent arkitektur. Detta innebär att vem som helst kan kopiera eller ändra koden för att skapa sitt eget nya mynt. Det innebär också att vem som helst kan ansluta sig till nätverket och handla med det.