Viktiga Saker Att Känna Till Innan Du Investerar I Guld

När rädslan för inflation ökar kan investerare vända sig till guld.

I tusentals år har människor sett guld som en investering och som ett värdeförråd. När ekonomin är tveksam eller aktiemarknaden volatil börjar många investerare fråga sig: "Är guld en bra investering?" och "Bör jag investera i guld?". Om du tänker på guld i dag bör du dubbelkolla dina mål och din långsiktiga investeringsstrategi och se till att ädelmetallen passar in på lämpligt sätt i din portfölj. Guld är inte bara känt för att vara en diversifierare i portföljen, utan med en ökande inflationsrädsla tenderar investerare att vända sig till guld eftersom det anses vara ett bra skydd mot stigande priser. Innan du investerar är det viktigt att förstå hur guld fungerar. Precis som alla investeringar löper du risk att förlora - och den risken blir större om du inte känner till fakta. Om du är intresserad av guld finns här några saker att tänka på.

Guldaktier är inte samma sak som fysiskt guld.

Vissa investerare gillar att investera i guldaktier eftersom de erbjuder exponering mot guld. Det är dock viktigt att notera att du faktiskt investerar i aktier och inte i verkligt, fysiskt guld. Du kanske investerar i ett guldgruvbolag som fokuserar på produktion av guld, som Franco-Nevada Corp. (ticker: FNV), Newmont Corp. (NEM) eller Barrick Gold Corp. (GOLD), men du investerar faktiskt inte i själva guldet. Om du gillar tanken på att öka exponeringen mot guld men inte vill köpa den fysiska råvaran kan guldaktier vara ett bra val. Beroende på situationen kan guldaktier gå emot trenden och sjunka i värde när resten av marknaden går ned. Även om detta inte alltid är fallet är det värt att överväga dessa scenarier när du bestämmer dig för om guld är en bra investering för dig.

Du kanske betalar en premie när du köper guld.

När du köper guld betalar du inte bara det angivna priset. Ibland betalar du en premie eller ett påslag. Denna premie ingår i slutpriset och kan komma från tillverknings-, distributions- eller andra kostnader. Guld som kräver mer arbetskostnader för att tillverkas tenderar att märkas med högre premier. Följaktligen realiseras dina vinster inte förrän du har övervunnit den premie du betalade, vilket kan minska dina vinster. Innan du bestämmer dig för om guld är en bra investering för dig, se till att du förstår kostnaderna - från premien till lagring till den högre kapitalvinstskatten. Allt detta bör ingå i hur guld passar in i din portfölj. Detta ska naturligtvis inte styra dig bort från att köpa guld, men det är viktigt att vara medveten om kostnaderna för att investera i ädelmetallen.

Bör du investera i guld?

Många investerare gillar guld eftersom det har potential att vara ett värdeförråd när aktierna kraschar eller ekonomin går i botten. Eftersom Federal Reserve fortsätter att ge stimulans för att främja den ekonomiska återhämtningen under 2021 är vissa investerare oroliga för stigande inflation och aktiemarknadens höga värderingsnivåer. Om oron för ekonomisk instabilitet kvarstår kan guldpriset vara på väg uppåt, vilket skulle kunna göra ädelmetallen till en safe-haven-tillgång där investerare bör förvara en del av sina pengar.

För mer information, följ länken: Investera i Guld