Varför ska man investera i krypto?

Det råder ingen tvekan om att digitala valutor har haft en anmärkningsvärd tillväxt. På grund av den otroliga tillväxten av bitcoin (BTC) och ether (ETH) har kryptovalutaområdet bara fortsatt att expandera.

Den blockkedjeteknik som ligger till grund för bitcoin och andra kryptovalutor har beskrivits som en potentiell gamechanger för ett stort antal branscher, från sjöfart och försörjningskedjor till bankverksamhet och sjukvård. Genom att ta bort mellanhänder och betrodda aktörer från datornätverk kan distribuerade huvudböcker underlätta nya typer av ekonomisk verksamhet som tidigare inte varit möjliga.

En annan vanlig anledning att investera i kryptovaluta är önskan om en pålitlig, långsiktig värdebevarare. Till skillnad från fiatpengar har de flesta kryptovalutor ett begränsat utbud som begränsas av matematiska algoritmer. Detta gör det omöjligt för någon politisk instans eller myndighet att späda ut deras värde genom inflation. På grund av kryptovalutornas kryptografiska natur är det dessutom omöjligt för ett statligt organ att beskatta eller konfiskera tokens utan ägarens medverkan.

Även om många anhängare tror att digitala valutor kan bli en del av vardagen domineras kryptovalutamarknaden för närvarande av spekulativ handel. Studier av blockkedjeaktivitet visar att byteshandel fortfarande är den vanligaste användningen av kryptovalutor - och står för betydligt mer ekonomisk aktivitet än vanliga byten och köp. Kryptovaluta-skeptiker, däribland Warren Buffett, Bill Gates och JPMorgan-chefen Jamie Dimon, har alla varnat för en potentiell kryptobubbla.

En av de mest imponerande och unika aspekterna av kryptovalutor är också en betydande belastning. Eftersom kryptovalutor inte är beroende av en central mellanhand faller det på användaren att på ett säkert sätt förvara de kryptografiska nycklar som kontrollerar deras blockkedjeadress. Investerare som väljer att utforska området för digitala valutor bör vara medvetna om att ett antal särskilda säkerhetsåtgärder är absolut nödvändiga, och att även dessa åtgärder kanske inte i tillräcklig utsträckning skyddar deras innehav mot hackare som ständigt arbetar med att förfina sina tekniker.

Även om det är uppenbart att det finns många skäl att vara skeptisk till digitala valutor har många traditionella investerare vunnit över den nya tillgångsklassen. Blockkedjeområdet beskrivs ofta som en transformativ industri, med potential att störa världen på samma sätt som Internet gjorde på 1990-talet.