Vilka är de juridiska riskerna för investerare i kryptovalutor?

I takt med det explosionsartade intresset för digitala valutor och alla dess konsekvenser för både nya och traditionella företag finns det ett växande behov av klarhet om de rättsliga konsekvenserna av dessa nya tekniker och valutor. Medan regeringar runt om i världen, tillsynsmyndigheter, centralbanker och andra finansiella institutioner arbetar för att förstå de digitala valutornas natur och betydelse, kan enskilda investerare tjäna mycket pengar på att investera i detta nya område. Å andra sidan tar investerare på sig vissa juridiska risker när de köper och säljer kryptovalutor.

En av de mest kritiska juridiska övervägandena för alla investerare i kryptovalutor har att göra med hur centrala myndigheter ser på innehav av kryptovalutor. I USA har IRS definierat kryptovalutor som egendom, snarare än som egentliga valutor. Detta innebär att enskilda investerare är skyldiga att följa lagarna om skatt på kapitalvinster när det gäller att rapportera sina utgifter och vinster för kryptovalutor i sin årliga skattedeklaration, oavsett var de har köpt digitala mynt.

En av de stora attraktionerna med många digitala valutor är också en potentiell riskfaktor för den enskilda investeraren. Bitcoin (BTC) har banat väg för andra kryptovalutor genom att den är decentraliserad, vilket innebär att den inte har någon fysisk närvaro och inte stöds av någon central myndighet. Medan regeringar runt om i världen har gått in för att hävda sin regleringsmakt på olika sätt, förblir BTC och andra digitala valutor av samma slag obundna till någon jurisdiktion eller institution. Å ena sidan befriar detta investerarna från att vara skyldiga dessa institutioner. Å andra sidan kan dock denna status leda till rättsliga komplikationer. Värdet på digitala valutor är helt beroende av det värde som andra ägare och investerare tillskriver dem; detta gäller för alla valutor, digitala eller fiatvalutor. Utan en central myndighet som backar upp värdet på en digital valuta kan investerare lämnas i sticket om det skulle uppstå komplikationer med transaktioner eller ägande.

Ett växande antal företag utnyttjar digitala valutor som betalningsmedel. Liksom inom andra finansiella områden kan företag behöva registrera sig och få licens för vissa jurisdiktioner och verksamheter. På grund av de digitala valutornas komplexa och föränderliga rättsliga status är detta område betydligt mindre tydligt för företag som är verksamma på kryptomarknaden. Företag som endast tar emot kryptovalutor kanske till exempel inte behöver registrera sig eller skaffa licenser alls. Å andra sidan kan de vara tvungna att underkasta sig särskilda överväganden beroende på deras jurisdiktion. Ansvaret faller på företagsägare och företagsledare att se till att de följer korrekta rättsliga förfaranden för sin verksamhet på både lokal och statlig nivå. På federal nivå måste till exempel finansinstitut upprätthålla vissa verksamheter som rör skydd mot penningtvätt och bedrägeri, överföring av medel med mera. Överväganden som dessa gäller även för företag som handlar med digitala valutor.